

Program

Colorectal Cancer Screening Committee (CRC SC): Plenary Meeting – Vienna (Hybrid format)

Friday, October 7, 2022 – 12.00 pm – 5.00 pm (CEST)

Corresponding Eastern time: 6.00 am - 11.00 am
Corresponding Singapore time: 6.00 pm - 11.00 pm

The Courtyard by Marriott Prater/Messe

Meeting rooms: Prater 3+4

Trabrennstrasse 4, Vienna, 1020, Austria

Virtual attendance via Zoom Webinars: Registered participants have received a link for the meeting.

Conveners: Evelien Dekker (Netherlands), Global Chair

Michael Kaminski (Poland), Co-Chair Europe

Themes: CRC screening policy update

Risk stratification Participation

Screen detection CRC

Early-onset

Goals of the meeting: To provide updates on recent advances in CRC screening

To seek advice and comments on future initiatives

To reach consensus on controversial areas

Session 1: CRC screening policy update

Chairs: Jaroslaw Regula (Poland), Iris Seriese (Netherlands)

Time: 12.00 pm - 12:45pm

12.00 pm Welcome by conveners

12.05 pm Global CRC incidence and mortality trends Linda Rabeneck (Canada)

12.17 pm EU Recommendations on Cancer Screening Michael Kaminski (Poland)

12.29 pm Q+A (16 minutes)

Session 2: Risk stratification in CRC screening

Chairs: Cesare Hassan (Italy) and Monika Ferlitsch (Austria)

Time: 12.45 pm – 1.20 pm

12.45 pm Colonoscopy Prioritization Revital Kariv (Israel)

12.57 pm CRC risk in individuals with positive family history (FH) of Colorectal Nastazja Pilonis (Poland)

Cancer (CRC)

1.09 pm Q+A (11 minutes)



Session 3: Participation in CRC screening

Chairs: Carlo Senore (Italy), Toni Castells (Spain)

Time: 1.20 pm - 2.00 pm

1.20 pm The role of Defensive Information Processing in population- Nick Clarke (Ireland)

based colorectal cancer screening uptake

1.32 pm Sustainability within CRC Screening Iris Seriese (Netherlands)

1.44 pm Q+A (16 minutes)

2.00 pm Coffee Break (30 minutes)

Session 4: Early onset CRC

Chairs: Matt Rutter (UK), Anna Forsberg (Sweden), Linda Rabeneck (Canada)

Time: 2.30 pm - 3.07 pm

2.30 pm Epidemiology trends of early CRC Ondrei Majek (Czech Republic)

2.42 pm Q+A (25 minutes)

Session 5: Screen detected CRC

Chairs: Rodrigo Jover (Spain), Evelien Dekker (Netherlands)

Time: 3.07 pm - 3.45 pm

3.07 pm Screen detected T1 CRC in the Netherlands Lisa van der Schee (Netherlands)

3.19 pm CRC: Indications for ESD Yutaka Saito (Japan)

3.31 pm Q+A (14 minutes)

3.45 pm *Break (15 minutes)*

Reports from Expert Working Groups

Chairs: Michael Kaminski (Poland), Evelien Dekker (Netherlands)

Time: 4.00 pm - 5.00 pm

4.00 pm	FIT for Screening	Sally Benton (UK), Manon Spaander (Netherlands)
4.10 pm	PCCRC & Quality in Colonoscopy	Matt Rutter (UK)
4.20 pm	Inequities in CRC Screening	Robert Kerrison (UK)
4.30 pm	Surveillance after Colorectal Neoplasia	Rodrigo Jover (Spain)
4.40 pm	New Tests	Carlo Senore (Italy)
4.45 pm	Case Studies	Linda Rabeneck (Canada)
4.50 pm	Artificial Intelligence	Yuichi Mori (Norway), Daniel von Renteln (Canada)
4.55 pm	Meeting adjourns	



We would like to thank the following partners for their support:















